Hyppää pääsisältöön

Pianoakatemialaiset syventyivät Bachin sävellyksiin Iso-Britannian vanhimmassa musiikkikoulussa

20.3.2025
Julia Elomaa ja Vilina Rainisto Purcell Schoolin edustalla.

Nuorten pianoakatemian oppilaat Vilina Rainisto ja Julia Elomaa matkustivat maaliskuussa 2025 Lontooseen osallistuakseen arvostetun Purcell Schoolin Bach-opetusviikonloppuun.

Syksyllä 2024 Nuorten pianoakatemian oppilaat tekivät mestarikurssilla lähtemättömän vaikutuksen pianisti ja professori William Fongiin. Fong työskentelee pianonsoiton professorina Lontoon Royal Academy of Musicissa sekä piano-osaston johtajana Lontoon liepeillä sijaitsevassa Purcell Schoolissa. 

Onnistuneen mestarikurssin seurauksena Fong kutsui Nuorten pianoakatemian oppilaat hakemaan Bach-projektiin, jossa nuoret pianistit muun muassa esittäisivät kaikki Johann Sebastian Bachin säveltämät 48 preludia ja fuugaa. Kiinnostavan projektin koollekutsujana oli Purcell School for Young Musicians, Iso-Britannian vanhin musiikkikoulu ja sisäoppilaitos, jossa opiskelee 10–18-vuotiaita soittajia, laulajia ja säveltäjiä.

Kaikki halukkaat Nuorten pianoakatemiasta hakivat mukaan projektiin, ja Fong teki valintapäätökset mestarikurssikokemustensa ja oppilaiden ehdottamien ohjelmien pohjalta. Mukaan valittiin Julia Elomaa ja Vilina Rainisto

Heidän lisäkseen matkaan lähti pianotaiteilija ja Nuorten pianoakatemian taiteellinen johtaja Niklas Pokki, joka oli kutsuttu pitämään samalla vierailulla mestarikurssia Purcellin oppilaille.

Antoisa tehoviikonloppu Bachin parissa

Bach-projektiin osallistui Purcellin omia oppilaita sekä Julian ja Vilinan kaltaisia vierailijoita muista maista. Projekti huipentui maaliskuussa 2025 ja siihen sisältyi mestarikurssi ja konsertteja. 

Mestarikurssia pitivät kaksi maailmankuulua cembalistia, Colin Booth ja Steven Devine. Kurssilla syvennettiin ymmärrystä siitä, miten Bachia kannattaa soittaa modernilla pianolla. Ja kuten Vilina ja Julia tarkentavat, miten Bach itse olisi ehkä halunnut hänen musiikkiaan soitettavan.

“Bachin teho-opiskelu viikonlopun ajan oli rankkaa, mutta palkitsevaa. Nyt tunnen Bachin preludit ja fuugat paljon paremmin kuin ennen. Mieleenpainuvimmat opit koskevat ajankäyttöä Bachin musiikissa”, Vilina Rainisto kuvailee. Kurssilla tutustuttiin myös klavikordin ja cembalon rakenteeseen, luonteeseen ja historiaan. “Sain kokeilla soittaa klavikordia, mikä oli erityisen hienoa.”

Kanssaopiskelijoiden esittämät tulkinnat Bachin preludeista ja fuugista olivat inspiroivaa kuunneltavaa. Julia Elomaalle Bachin musiikki näyttäytyi uudessa valossa. “Päällimmäisenä jäi mieleen, ettei ole vain yhtä tiettyä tapaa, jolla Bachia kuuluisi soittaa nykypianolla. Opetusta kuunnellessani ihastuin Bachin nerokkaaseen musiikkiin uudella tasolla ja löysin teoksia, joita haluaisin kenties soittaa tulevaisuudessa”, Julia sanoo.

Purcell Schoolin opetustilat sijaitsevat yli 120-vuotiaassa punatiilisessä rakennuskompleksissa, joka teki vaikutuksen myös Vilinaan ja Juliaan. He kehuvat myös Bach-viikonlopun mukavaa ilmapiiriä. “Kaikki oppilaat olivat puheliaita ja ystävällisiä, ja tutustuin moniin inspiroiviin nuoriin muusikoihin”, Vilina sanoo.

Isompi joukko matkaan seuraavalla kerralla

Niklas Pokki kertoo, että Julia Elomaa ja Vilina Rainisto soittivat erinomaisesti ja valloittivat kuulijat esiintymisillään. 

Nuorten pianoakatemia on tehnyt aiemmin kurssiekskursioita Portugaliin, Ruotsiin, Saksaan ja Viroon, mutta vierailu tämänkaltaiseen projektiin Purcell Schoolissa oli ensimmäinen laatuaan. 

“Jatkoyhteistyöstä Purcell Schoolin kanssa on ollut puhetta. Toivottavasti seuraavalla kerralla pystymme tekemään vierailun isommalla porukalla”, Pokki sanoo.

Purcell Schoolin vierailun jälkeen Julia Elomaa osallistui vielä Lontoon kansainväliseen Chopin-kilpailuun. Soittajien taso kilpailussa oli korkea, ja Julia kuuli seinien läpi, miten muut kilpailijat soittivat virheettömästi Chopinin terssietydiä ja muita vaativia teoksia.

Kilpailupaikka, arvokas Ognisko Polskie, ja sen tunnelma jäivät Julialle erityisesti mieleen. “Pääsin siellä esiintyessäni ihanteelliseen mielentilaan, ja kenties löysin syvemmän yhteyden Chopinin musiikkiin kuin aikaisemmin”, Julia kertoo.

Kilpailun arvovaltainen tuomaristo myönsi Julialle ensimmäisen palkinnon hänen omassa sarjassaan.

Huippuopettajat vierailevat säännöllisesti myös Suomessa – András Schiffin mestarikurssi Helsingissä huhtikuussa

Soitinakatemioiden oppilaat saavat nauttia kansainvälisesti merkittävien huippumuusikoiden opetuksesta säännöllisesti myös Suomessa.

Arvostettu pianisti ja kapellimestari Sir András Schiff pitää Nuorten pianoakatemialle mestarikurssin Helsingissä 12.4.2025. Hän opettaa mestarikurssilla Maximilian Fagerlundia, jolla on ohjelmassa Johannes Brahmsin kolmannen pianosonaatin op. 5 ensimmäinen osa “Allegro maestoso”.

Sir András Schiff on aikamme pianotaiteen suurimpia mestareita, ja lisäksi aktiivinen kapellimestari ja pedagogi. Työskenneltyään maailman johtavien orkesterien ja kapellimestarien kanssa Schiff keskittyy nykyisin sooloresitaaleihin ja orkesterinjohtoon. Hän on saanut lukuisia palkintoja ja kunnianosoituksia, muun muassa Grammy-palkinnon, Gramophone-palkinnon, Mozart-mitalin, Royal Academy of Musicin Bach-palkinnon ja Brittiläisen imperiumin ritarikomentajan arvon urastaan musiikin parissa. Sir András Schiffin resitaalit Helsingin Musiikkitalossa aiemmin samalla viikolla ovat lähes loppuunmyytyjä.

 

Kuva: Julia Elomaa ja Vilina Rainisto Purcell Schoolin edustalla.